PTFE – Teflon

Handelsnamen: Ertaflon, Fluon, Hostaflon, ……


Materiaal

Teflon wordt zowel als zuiver materiaal geleverd als met verschillende toevoegingen, zoals : met glasvezel voor een hogere mechanische belastbaarheid, met koolstof voor betere glij-eigenschappen en uitstekende warmte afvoer, met brons of keramiek voor een hogere druk- en slijtvastheid.

Weerbestendigheid en vocht

Teflon is ongevoelig voor weersinvloeden, veroudert niet en neemt geen vocht op, stoot dit zelfs af en is uitermate antiklevend.

Thermische eigenschappen

De gebruikstemperatuur is hoog, ligt tussen de -200°C en 260°C. Pas op, boven de 400°C treedt bij Teflon ontleding op, waarbij zeer giftige fluorgassen vrijkomen. Teflon heeft een lage ontvlambaarheid en een hoge isolatiewaarde.

Elektrische eigenschappen

Teflon heeft van alle organische kunststoffen over (zo’n) groot temperatuursbereik de beste diëlektrische eigenschappen.

Levensmiddelen en chemische bestendigheid

Het materiaal is reukloos, smaakloos en gifvrij en daardoor geschikt voor direct contact in de levensmiddelen industrie. Teflon is uitzonderlijk goed bestand tegen chemische stoffen, waardoor het veel wordt toegepast in de chemische industrie.

Kenmerkende eigenschappen en toepassingen

Teflon heeft een zeer lage wrijvingscoëfficiënt over een breed temperatuurbereik, welke met smering nog lager wordt, geen Stick-Slip effect. Het materiaal is goed te bewerken en heeft een groot ”geheugen”. Hierdoor is het goed toe te passen als pakkingen en afdichtingen. Verder wordt het toegepast als isolatiedelen, glijstukken en lagers.

Treksterkte bij breuk 16 N/mm2
E-modulus 500 N/mm2
Toelaatbare drukbelasting 8 N/mm2
Kerfslagwaarde Izod 16 KJ/m2
Hardheid shore D 50-60
Rek bij breuk >150 %
Soortelijk gewicht 2,2 g/cm3
Smeltpunt 327 °C
Maximale bedrijfstemperatuur kort 300 °C
Maximale bedrijfstemperatuur lang 260 °C
Minimale bedrijfstemperatuur -200 °C
Lineaire uitzettingscoëfficiënt 0,130 mm/m/°C
Vocht-opname 0,01 %

Gemeten op proefstaven in evenwicht met de standaard luchtomgeving 23°C/50% RV.


Wilt u informatie over afmetingen en prijzen?

Neem dan contact met ons op via 030-2620838 of via verkoop@wsv.nl

Comments are closed.