PC – Polycarbonaat – Lexan

Handelsnamen: Lexan, Makrolon, Quin, Axxis, Arla, Calibre, Lexgard, Margard, Makrofol, Panlite, Radilux, Sinvet, …Materiaal

Polycarbonaat wordt geleverd in geëxtrudeerde platen. De platen zijn aan beide zijden voorzien van een beschermfolie. Het verdient aanbeveling deze folie zolang mogelijk te laten zitten om beschadiging te voorkomen. Polycarbonaat is tevens te leveren met een kraswerende coating (Lexan Margard – Makrolon Hard).

Weerbestendigheid en vocht

Wij leveren Polycarbonaat met een UV- beschermd oppervlak, waardoor de plaat uitstekend geschikt is voor buitentoepassingen. Platen zonder UV-bescherming zullen bij buitentoepassing naar circa 2-3 jaar gaan vergelen. De vochtopname van Polycarbonaat is gering.

Thermische eigenschappen

De warmtebestendigheid van Polycarbonaat is hoog, langdurig 115°C. Voor warm vervormen moet de temperatuur 180°C tot 210°C bedragen.
Bij het toepassen als beglazing en dergelijke moet men rekening houden met de uitzetting. Deze bedraagt circa 0,65 mm per meter bij een temperatuurverandering van 10°C. De sponningsdiepten of profielen waarin het materiaal gezet wordt, moeten hierop berekend zijn.

Levensmiddelen en chemische bestendigheid

De kraswerende coating van Lexan Margard en Ma­kro­lon Hard geven een uitstekende bescherming tegen de meeste chemicaliën. Zelfs graffiti door middel van spuitbussen kan gemakkelijk verwijderd worden.

Kenmerkende eigenschappen en toepassingen

Polycarbonaat is koud buigbaar, beperkt koud zetbaar, zeer slagvast en vrijwel onbreekbaar. Het heeft uitstekende brandvertragende eigenschappen. Het is de enige glasheldere kunststof die bij lage temperaturen -30°C zijn eigenschappen blijft behouden. De sterkte is maar liefst 250 keer hoger dan glas van dezelfde dikte. Deze unieke eigenschap, samen met de grote helderheid en stijfheid maakt Polycarbonaat plaat uitermate geschikt als veiligheidsbeglazing in scholen, sporthallen, psychiatrische inrichtingen en op plaatsen waar inbraak en vandalisme een grote rol spelen. Verdere toepassingen zijn afschermkappen- en platen op machines in de voedingsindustrie, lichtstraten, luifelplaten, lichtarmaturen en lichtbakplaten.

Treksterkte 60 N/mm2
E-modulus 2200 N/mm2
Buigsterkte >95 N/mm2
Slagsterkte Charpy geen breuk
Rek bij breuk 110 %
Kogeldrukhardheid 110 N/mm2
Soortelijk gewicht 1,2 g/cm3
Vicat verwekingspunt 145 °C
Maximale bedrijfstemperatuur 115 °C
Minimale bedrijfstemperatuur -30 °C
Lineaire uitzettingscoëfficiënt 0,065 mm/m/°C
Brekingsindex 1,585
Lichttransmissie (dikte 3 mm) 86 %
Vochtopname 0,2 %
Brandklasse (zelfdovend) B1/B2 DIN 4102


Wilt u informatie over afmetingen en prijzen?

Neem dan contact met ons op via 030-2620838 of via verkoop@wsv.nl

Comments are closed.