PMMA – Acrylaat – Perspex – Plexiglas

Handelsnamen: Perspex, Plexiglas, Altuglas, Paraglas, Vedril, Oroglas, Lucryl, Ispaglas, Deglas, Crilux, Casocryl, Vitredil, Versato, …Materiaal

Acrylaat kan geleverd worden in zowel gegoten als geëxtrudeerde uitvoering. De gegoten kwaliteit is nagenoeg spanningsvrij waardoor goed te bewerken en te verlijmen. De geëxtrudeerde kwaliteit bezit daarin tegen meer spanningen, waardoor moeilijker te bewerken, echter is het uitstekend warm te vervormen. De optische kwaliteit is van gegoten beter dan het geëxtrudeerde. Platen worden geleverd met aan beide zijden een beschermfolie. Het verdient aanbeveling deze folie zolang mogelijk te laten zitten om beschadiging te voorkomen.

Weerbestendigheid en vocht

Het materiaal is bijzonder goed licht- en weerbestendig. De vocht-opname is gering en bedraagt circa 0,2%.

Thermische eigenschappen

Gegoten Acrylaat heeft een grote elastische vervormingszone, deze ligt tussen de 140°C en 170°C. Bij deze temperatuur behoudt het materiaal echter zijn ”geheugen” en zal bij opnieuw verwarmen zijn originele vorm weer terugkrijgen. Dit zal bij geëxtrudeerd materiaal niet het geval zijn. Bij verwarming, tot deze temperaturen, zal Acrylaat in de lengte en breedte richting circa 1% krimpen, de dikte zal iets toenemen.

Bij het toepassen als beglazing en dergelijke moet men rekening houden met de uitzetting. Deze bedraagt circa 0,7 mm per meter bij een temperatuurverandering van 10°C. De sponningsdiepten of profielen waarin het materiaal gezet wordt, moeten hierop berekend zijn.

Elektrische eigenschappen

Door de vochtopname is het materiaal minder geschikt voor isolatiedoeleinden. De hoge elektrische oppervlakteweerstand (10,15 Ohm) heeft als nadeel dat de platen vaak sterk statisch geladen zijn.

Levensmiddelen en chemische bestendigheid

De meeste anorganische stoffen tasten Acrylaat niet aan. Het materiaal is niet giftig en mag dan ook onbeperkt met levensmiddelen in aanraking komen.

Kenmerkende eigenschappen en toepassingen

Uitstekende weerbestendigheid, zeer grote helderheid, transparanter dan glas, 30 x sterker dan glas,laag soortelijk gewicht (1,2), goede slijtvastheid. Bijzonder geschikt voor voedingsmiddelen. Grote slag- en breukvastheid in vergelijking met glas, optimale oppervlaktegladheid.
Uitstekend toe te passen als balkonpanelen, trappanelen, windschermen, lichtreclame, gevelteksten, luifels, vitrines, bootruiten, geluidsschermen, voorzetbeglazing, displays, dakkoepels, verlichtingsarmaturen, naamborden, kunstvoorwerpen, meubels en decoratiemateriaal.

Gegoten Geëxtrudeerd
Treksterkte 75 70 N/mm2
E-modulus 3210 3030 N/mm2
Buigsterkte 116 107 N/mm2
Slagsterkte Charpy 12 10 KJ/m2
Rek bij breuk 4 4 %
Hardheid Rockwell 102 101 M-scale
Soortelijk gewicht 1,19 1,19 g/cm3
Vicat verwekingspunt >110 >105 °C
Maximale bedrijfstemperatuur 80 70 °C
Minimale bedrijfstemperatuur -20 -40 °C
Lineaire uitzettingscoëfficiënt 0,07 0,07 mm/m/°C
Brekingsindex 1,49 1,49 ISO 489/A
Lichttransmissie (dikte 3 mm) >92 >92 %
Vocht-opname 0,21 0,22 %
Brandklasse B2 B2 DIN 4102


Wilt u informatie over afmetingen en prijzen?

Neem dan contact met ons op via 030-2620838 of via verkoop@wsv.nl

Comments are closed.